Folder en miniatuur

Het jubileummodel; voor de eerste keer een werktuig in plaats van een trekker!

Een goed gegrepen kans! Dat was zowat het eerste wat ik dacht toen onze club het jubileummodel bekend maakte in de vorm van een Vicon HP1600 pers. Eindelijk eens een werktuig! Begrijp me niet verkeerd, wat mij betreft blijven de beurs- en clubmodellen gewoon trekkers hoor, maar zo nu en dan eens een zelfrijder of een werktuig was toch wel iets wat ik miste. Ik zeg; op naar het volgende jubileummodel! En als het even kan ook weer een werktuig graag!


Al bij het bekendmaken van dit nieuws dacht ik; dat wordt een mooie “folder en miniatuur” aflevering, omdat ik al een folder van deze prachtige pers in de collectie had. En daar kwam nu dus het schaalmodel bij. Helaas wist ik toen nog niet dat de L.C.N. ook een kopie van de folder mee ging geven. Ik zal deze keer mijn huiswerk goed moeten maken, want er zijn er nu velen die me kunnen verbeteren!

Omdat je de “echte” pers hier in de streek simpelweg niet zag, ik heb er volgens mij zelfs nog nooit één in het echt gezien, heb ik er eigenlijk weinig mee. Toch heb ik het altijd een imposante machine gevonden. De vele oude foto’s die ik als jeugdige hobbyist op het www of in tijdschriften vond deden me op jonge leeftijd al smullen. Vaak stond er dan ook een beer van een klassieker mee op de foto om de pers te trekken. Iets wat tot veel verbeelding spreekt.

Over de Vicon HP 1600

Eind jaren 70 werd deze mastodont ontwikkeld met het oog op een totaal nieuwe manier van inkuilen van gras. Vicon sprak van een volgens geheel nieuw principe ontwikkelde “super-pers” die in een minimum van tijd kuilgras, hooi, stro e.d. verwerkt tot pakken met een grote dichtheid.

De pers werd als het ware een extra mogelijkheid naast gras inkuilen met de hakselaar of opraapwagen. Al was het alles bij elkaar toch een hele andere manier van aanpakken, de pakken moesten namelijk dezelfde dag nog in een “klamp” gezet worden en overdekt worden met plastic. Om ook het voeren te vereenvoudigen moest men ook nog goed nadenken hoe deze pakken in die klamp gezet moesten worden, met het oog op de voersnelheid en de eventuele daarmee gepaard gaande schimmel en/of broei in de kuil.
Dat er over dit alles goed was nagedacht bewijst een extra folder die eigenlijk meer bedoeld was voor de landbouwers zelf, om hen te overtuigen van dit geheel nieuwe systeem van werken.

Het feit dat de pers pakken knoopt met staaldraad moet ook toen al voor veel mensen tot verbeelding gesproken hebben, schijnbaar was er destijds nog geen één soort touw ontwikkeld dat bestand was tegen de hoge persdruk.
Toch was het dat staaldraad wat de Vicon HP pers de das om deed, er verdween al eens wat staal in het rantsoen voor de beesten met niet al te fijne gevolgen voor boer en dier. Het onhandige van het verwerken van de gebruikte draden hielp daar ook niet aan mee.

Ook kon de pers niet voorzien worden van een snij-inrichting, dat maakte min of meer dat deze revolutionaire uitvinding van een aantal jaar eerder al snel het achterop hinnikend paardje was. Andere merken kwamen ook met grote hogedrukpersen op de markt, al dan niet met snij-inrichting en ook opraapwagens maakte die tijd grote ontwikkelingen.

Het miniatuur

Dat MarGe Models weer eens zijn uiterste best heeft gedaan is wel duidelijk. Zelfs de kleinste details zijn perfect én op schaal nagemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de rollen staaldraad die in het oog springen, maar ook minder voor de hand liggende details zoals bijvoorbeeld de steunpoot, drukmeters, geleidestang voor hydrauliekslangen en kabels, alles zit er op en is bijzonder netjes uitgevoerd. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld ook de twee plastieken flappen langs de pick-up die het gewas naar binnen moeten geleiden heel mooi gelukt.

Achteraan kan de pers openen om de baal te lossen, bovenop zitten twee minuscule veertjes die dan echt mee bewegen. Voor een fabrieksmodel te zijn, hoedje af hoor! 

De folder

De folder die ik heb is helaas niet in de allerbeste staat. De voorpagina spreekt aan met een foto vanuit kikvorsperspectief die de pers laat zien wanneer deze net een baal lost. Met een beetje verbeelding krijg je de ermee gepaard gaande geur en lawaai erbij. De acht pagina’s tellende folder bespreekt niet alleen de voordelen en de techniek van de pers, er worden ook nog twee pagina’s gewijd aan het behandelen van de pakken. In het midden vinden we een prachtige doorsnede tekening van de pers welke ook in postervorm is uitgegeven (zie foto’s).

Op de voorlaatste pagina spreken vier gebruikers over hun ervaringen.
Als toemaatje voor deze aflevering doe ik er enkele scans bij van een aparte folder door Vicon uitgegeven bedoeld om de boeren te informeren.

Bronnen: Allerlei Vicon documentatie en eerder verschenen artikels uit de Agritoy Met dank aan Bart Olieslagers voor de foto van de poster.

Maarten Suykerbuyk

Voor vragen of opmerkingen mag je mij altijd mailen op volgend adres: suykerbuykmaarten@gmail.com

Ook mensen die zelf ook folders verzamelen en willen ruilen, of mensen die folders hebben en er vanaf willen mogen via deze weg contact opnemen.

Kijk ook zeker eens op mijn Facebook pagina: "Tractorschuur Noorderkempen"

https://www.facebook.com/Tractorschuur-Noorderkempen-109251111431064/about/?ref=page_internal

Bovenstaand graag in kadertje

Bij de foto’s:

1. Voorkant van de folder
3. De pers aan een Fendt 600 serie trekker, net zoals op de coverfoto van de folder
2. Nu duidelijk met de Fendt ervoor
4. De pers bij de folder
5. Vicon HP 1600 getrokken door een Same Laser 150
6. Vooraanzicht van de pers
7. De voordelen die de Vicon HP 1600 biedt aan …
8. … boer en loonwerker
9. Een volledige bladzijde gewijd aan het verwerken van de pakken
10. Bovenop de pers klopt ook alles
11. De poster, met dank aan Bart Olieslagers
12. De pers samen met een Ford TW25 van MarGe Models

arrows-right arrow-down arrow-right beursmodellen landbouwminiaturenbeurs clubmodellen magazine facebook