Vertaling Oud Nieuws

Alles afgevinkt

Oud Nieuws is er weer gloeiend bij… Een heus model van een gloeikoptrekker, en uit de tijd van de echte! Het betreft een Landini L35, gemaakt door Gianco in Italië, in 1955, dus toen de echte gloeikoptrekkers bijna uit de gratie raakten.

Op de motorkap, of eigenlijk op de tank (?) staat CV 35-40, wat vroeger gebruikelijk was, de paardenkrachten aan de wielen en aan de pulley. Zoals u van ons gewend bent, ook dit model weer, superzeldzaam, oud, plastic, breekbaar, gedetailleerd, promotiemodel(?), zeer goed gelijkend, ga zo maar door. Het model komt uit de verzameling van Fabio Zubini, de Italiaanse connectie van Crilley en Burkholder. Deze Amerikaanse pioniers hadden brief- en ruilcontact met deze Italiaanse pionier, waar we al vaak over geschreven hebben in deze rubriek.

Hij staat op nummer drie in de top tien van modellen van Zubini, die we zonder veel moeite van deze verzameling konden maken, na de Sgorbati Zetor en de Same DA 38 DT van waarschijnlijk Dugu of een voorloper ervan.

In Crilley’s boek, onze trekkerbijbel, staat hij vermeld en afgebeeld als 1/16, maar nameten levert eerder schaal 1/12 op. Alle terzake doende details zitten erop, dat is ook goed mogelijk in deze schaal. Als het model niet in dit boek zou hebben gestaan zouden we er waarschijnlijk ook niet vanaf hebben geweten. Dat geldt voor de hele top drie, en ook voor de meeste modellen die erna komen. Bij Crilley en Burkholder en hun boek- connecties zag je wat niemand had of kende.

Het is de vraag of dit model als speelgoed bedoeld was, Zubini kreeg het van de Landini fabriek, waar hij voor zijn werk als Total-olievertegenwoordiger wel kwam.

Het heeft ook meer de schijn van een fabriekspromotiemodel, alhoewel de productiemethode, plasticspuitgietwerk, doet vermoeden dat er met gemak honderden zo niet duizenden van gemaakt zijn. Deze vraag komt vaak op bij dit soort modellen, waar zijn ze dan allemaal gebleven? Ook zo’n detail wat op massaproductie wijst, het heeft een opwindmechanisme, of zoals het vaak genoemd wordt: clockwork. Toen Hans en ik het model bij Zubini thuis fotografeerden was er ook nog een sleutel bij, die is helaas verloren gegaan in de lange weg die het model daarna heeft afgelegd.

Intussen is dit dus een van de overgeblevenen. Niet dat we meer weten te staan hoor, al hebben we een keer een Facebook artikel gelezen over een Italiaan die er vier had… Dat artikel kunnen we nergens meer terugvinden, u zult het met deze moeten doen.

Bekijken we het model eens nader dan kunnen we alleen maar instemmen met de afwerking, detaillering, kleuren enzovoort. Alle details zijn nog aanwezig, ook al een wonder voor een model uit 1955. Ploeglamp, koplampen, versnellingspoken, zwaaiende trekhaak, alles is er nog. Het meeste is van hard spuitgietplastic, in de juiste kleur. Waar nodig zijn metalen delen in de juiste kleur gespoten. De fusee besturing werkt echt, maar niet zo mooi via een stuurwiel en stuurhuis als de Same DA 38.

Hans plaatste lang geleden op een soort Italiaanse marktplaats een gezocht- advertentie voor een Gianco Landini, en kreeg zowaar een reactie van iemand die er een had. Volgens hem… We spraken af op de beurs in Budrio, wat ooit dé Italiaanse landbouwminiaturenbeurs leek te worden, en toentertijd ook was. Het bleek een afgietsel in kunsthars te zijn, ook mooi, maar niet hetzelfde.

Het was wel een afgietsel van een Gianco. Het model eindigde in de prachtige verzameling van onze oud-hoofdredacteur Frits van Manen.

Wij eindigen met minder vragen dan antwoorden die we gevonden hebben, maar toch even:

Was hier ooit een doos bij? Stond daar informatie op?

Wat was de oplage?

Waar zijn ze gebleven?

De fabrikant is Gianco volgens Zubini, hij kon het weten, maar wat was of maakte Gianco nog meer? Het is geen plaatsnaam.

Geniet van de foto’s. Zoals altijd: we horen het graag!

Tekst en foto’s: Hans Sikkema & Tammo Broekema

Deze Oud Nieuws werd geschreven onderweg naar de Spalding Modeltractorshow in Engeland, vaak een bron van inspiratie door wat we daar beleven. Dat was ook nu weer het geval. Zo kochten we van Graham Miller deze twee messing modelletjes, vroeger gemaakt door een Franse modelbouwer. Graham kon zich niet meer herinneren welke merken het zijn. Voor fantasiemodellen zijn ze volgens ons te specifiek, dit verzin je niet. Maar wat zijn het dan? De driewieler deed ons eerst aan een John Deere Dain of een Glasgow denken, maar is het niet. Er zou ook nog een ploeg bij horen, maar die konden we niet vinden.

We vernemen graag van u, reacties graag op oudnieuws.agritoy@gmail.com.

Dit is ons nieuwe manier van communiceren met lezers, ook te gebruiken voor op- of aanmerkingen, tips, verzoeknummers of wat dan ook.

arrows-right arrow-down arrow-right beursmodellen landbouwminiaturenbeurs clubmodellen magazine facebook