Vertaling Interview Christophe Vankoekelberghe
Terug naar Perwijs
Ons bezoek aan Belgische verzamlaars in het Pinksterweekend eerder dit jaar liet ons veel moois zien. Na een nacht met op plekken 30 liter water, zoals onze gids/tolk Philippe Odeurs het zo mooi zei, maakte hij zich zorgen over die grote hoeveelheden neerslag. Inmiddels weten we allemaal wat voor gevolgen het vele water op plekken heeft gehad. Dat is een mooi bruggetje naar Waterloo, want daar woont Christophe Vankoekelberghe. Na enig zoeken op de zondagmorgen (het was droog), werden we gastvrij ontvangen door Christophe en zijn partner.
Na het kennismaken en uitleg over wat de bedoeling is, kwamen al snel de verhalen op tafel. Aan een verhaal alleen hebben we weinig en al vrij vlot ging de reis naar achter in de tuin, waar de verzameling en het diorama van Christophe stond opgesteld. De ruimte was eigenlijk niet berekend op zes man sterk, maar met een beetje inschikken was er veel mogelijk. Onze fotograaf Jan Groot Jebbink wilde de meeste ruimte en om hem toch te vriend te houden hebben we toegestemd.
Dankzij Philippe was het gesprek goed te volgen en hoorden we mooie verhalen. Het begint allemaal een jaar of 55 geleden op de boerderij van zijn opa en oma in Perwijs (Perwez in het Frans). Voor de ouders van Christophe was het bedrijf niet groot genoeg om er een goed bestaan mee op te bouwen en zo werd het ook voor de jonge Christophe een andere job. Als betonvlechter heeft hij jarenlang zijn boterham kunnen verdienen, maar dit is zwaar werk en toen kwam het besef dat het ook anders kon. Sinds anderhalf jaar werkt Christophe nu in een drankenhandel. Hij heeft het er enorm naar zijn zin. De baas van het distributiecentrum is familie en ze waren op zoek naar een goede kracht in het magazijn.
Maar al is het agrarische bloed al enkele generaties verdwenen, op een of andere manier kruipt dat waar het niet kan gaan. Dik dertig jaar geleden kwam de belangstelling voor het agrarische weer bovendrijven. En dat is ook wel te zien in het mooie diorama wat in zijn mancave gebouwd is. Christophe geeft aan dat het diorama regelmatig verandert met de seizoenen. Nu (mei 2024) is het een drukte van belang op het diorama en in de winter is het een beetje rustiger. De boerderij die er staat is een kopie van de boerderij van zijn opa en oma zoals die in Perwijs staat. De boerderij is er nog steeds, maar tegenwoordig zitten er appartementen in. We hebben kunnen genieten van de vele details die te vinden zijn in en om de boerderij. Een hele kunst voor Jan om dat goed op de foto te krijgen. Het diorama beslaat ongeveer de laatste 30 jaar van de vorige eeuw. Christophe gaat terug in zijn herinneringen met de machines en trekkers die rond die tijd werkzaam waren in de omgeving. Veel bedrijven waren niet groter dan enkele hectares en de mechanisatie maakte het werken op het land een stuk eenvoudiger.
Christophe droomt er nog van om ooit zelf boer te worden, maar verder dan een droom zal het nooit komen. Op het bedrijf waar zijn vader opgroeide reed een David Brown en die mag natuurlijk ook niet ontbreken in de verzameling. Tegenwoordig is Christophe nog wel eens aan het werk op een boerderij in Perwijs, zo blijft de binding met de landbouw toch bestaan. Daarvoor hielp Christophe wel eens een loonwerker, waar een vriend van hem ook werkzaam was. Christophe mocht dan ploegen met de Deutz. Verder kent hij alle voorkomende werkzaamheden die voorkomen op een agrarisch bedrijf. Op de vraag waarom er een Citroën HY bus op het diorama staat, komt een duidelijk antwoord. ‘Met de HY werden de varkens vervoerd naar de slachter.’ Hoe eenvoudig en praktisch kan het zijn.
Christophe zijn diorama (of een deel ervan) zal niet gauw te vinden zijn op een beurs. Het is allemaal zo kwetsbaar wat erop staat en de kans is groot dat er na een beurs of show heel veel reparatiewerk is. En dat is niet de bedoeling. Christophe heeft altijd veel respect voor de dioramabouwers die het wel aandurven om op een beurs al dat moois te tonen. Heel soms exposeert Christophe wel eens enkele modellen op de beurs in Heron. Het is dus een voorrecht dat de lezers van Agritoy een blik krijgen op het diorama van Christophe.
Met welke materialen (ver)bouwt Christophe eigenlijk? Het is eigenlijk het eenvoudigst om te werken met hout, kunststof en PVC geeft hij aan. Verder ziet de werkbank (speciaal voor ons bezoek flink opgeruimd) er goed uitgerust uit. Het spuiten doet Christophe in een zelfgemaakte spuitcabine. Naast het diorama, waar de meeste tijd in gaat zitten, past Christophe ook trekkers en machines aan. Ze moeten eruitzien zoals ze 30-40 jaar rondreden in Perwijs. We zijn op bezoek geweest bij een gepassioneerde bouwer en verzamelaar. Geweldig om te zien wat er allemaal mogelijk is. Heel erg bedankt Christophe!
Tekst: Emiel van Loon en Freerk Postmus Foto’s: Jan Groot Jebbink
Foto’s en bijschriften
1 Een trotse Christophe bij zijn diorama
2 Opvallend zijn de kleine diorama’s aan de muur
3 Deze Wiking John Deere heeft een motorkap van Siku en een fronthef en wielen van PMA 32
4 International van Schuco met een bietenrooier van Pierre Duchenne
5 Met deze combinatie kwam de loonwerker op het bedrijf van zijn grootouders
6 De bietenlader is gebouwd door Pierre Duchene, de Inter is aangepast. Zo reed deze combinatie in de buurt.
7 Uiteraard mag de David Brown niet ontbreken in de verzameling
8 Een niet al te duur model van Atlas aanpassen, maakt het verbouwen betaalbaar. Zo is deze David Brown voorzien van een frontlader en een zonnedak.
9 Een overzichtsfoto van het erf in Perwijs
10 De Citroen HY voor het transport van varkens. Hier voor de boerderij van de grootouders van Christophe.
11 In de aanbouw zit opa de krant te lezen
12 Zonder kipper geen transport. Corne is een Frans merk en staat nu op aangepaste Dangreville kippers.
13 De frontlader op een Ford van UH. Het plan is om alle hefinrichtingen aan te passen en in 3D te laten printen door François en Gerard Dereume.
14 Massey Ferguson 2680 voorzien van een fronthef van PMA. De cabine is beschilderd en de wielen zijn van een Fiat 880.
15 Hoe echt ziet dit er wel niet uit. De kraan is afgekoppeld van de trekker, omdat daar weer ander werk voor was.
16 Een deel van de boerderij. Let op de details, zoals onkruid in de voegen, de kat die zich wast, de bloembak, en de goten en afvoerbuizen
17 De spuitcabine is erg eenvoudig, maar tegelijkertijd zeer doeltreffend
18 De tijd blijft niet stilstaan en inmiddels is er een grote loods met moderne machines. Er is nog genoeg ruimte voor meer.