Vertaling Interview Jordy van der Wal

Geen standaard werk

Jordy stond al heel lang op het ‘to-do’ lijstje van de Agritoy redactie, maar op een of andere manier kwam het maar niet van. Totdat we Jordy tegenkwamen op de Wijchense miniaturenbeurs eerder dit jaar en we de afspraak maakten om eindelijk eens de agenda’s te trekken.

Omdat we toch die kant op gingen voor een interview met Jordy’s modelbouw-kameraad Peter van Graft (lees de vorige Agritoy er nog maar eens op na) reden we op een zaterdagmiddag in juni naar Tweede Exloërmond. We stapten gelijk de hobbyruimte van Jordy binnen. De meeste verzamelaars hebben continu ruimtegebrek, maar wat ons betreft heeft Jordy geen reden tot klagen: een grote ruimte met een vitrinewand, veel ruimte om aan zijn modellen te werken en een hoek voor zijn diorama. Jaloersmakend!

Jordy werkt als chauffeur in de groenvoorziening. Hij is niet op, maar tussen de boerderijen opgegroeid en naar verluidt was zijn eerste woordje ‘trekker’. Hij is niet het type verzamelaar dat zijn kasten volzet met de nieuwste fabrieksmodellen. Sterker nog, Jordy houdt niet van standaardmodellen. Hij wil iets hebben wat iemand anders niet heeft, en dat betekent dat ook de nieuwste, en ook de duurdere modellen, bijna allemaal onder het mes gaan.

Dit begon dik tien jaar geleden. Jordy was een jaar of vijftien, zestien en zag in verschillende Facebook-groepen wat er op het gebied van verbouwen mogelijk was. Alhoewel hij er niet meteen affiniteit mee had, heeft hij toch wat onderdelen gekocht en is gaan bouwen. Die werden op een International 1455 XL van Schuco gezet met daarachter een Schuitemaker Rapide 125 van UH, en zo had Jordy de combinatie die hij vaak in de buurt zag rijden.

Via Facebook kwam hij in contact met andere (ver)bouwers, waaronder Peter van Graft en samen met hem bouwde hij een tijd lang onder de naam ‘Agri Modelbouw’. Dat nam zo’n vlucht dat Jordy op zeker moment besloot om enkel weer voor zichzelf te bouwen en dat doet hij nog steeds. Wat hij bouwt is landbouwgerelateerd, maar hij beperkt zich niet alleen tot trekkers. Een van zijn laatste kunststukjes is een Volvo vrachtwagen met mestoplegger. De trekker is een bouwpakket van MarGe Models, dat Jordy “compleet uit elkaar heeft getrokken”, zoals hij zelf zegt. Zo is de cabine doorgeslepen om er een lage uitvoering van te maken. Jordy maakte er met polystyreen een nieuw dak in. Niet te zien op de foto’s, maar aan de binnenkant is het cabinedak voorzien van een passende hemelbekleding. Dit oog voor detail zie je ook verder op de combinatie: er zijn kisten op gekomen, de zijkanten zijn doorgetrokken en natuurlijk zitten er de nodige lampen op. Jordy heeft de Volvo met de oplegger, ook van MarGe Models, zelf gespoten en zo had hij na twee weken precies die combinatie die er zo zou bij staan, als hij zelf een echte vrachtwagen zou kopen.

Jordy gaf duidelijk aan dat hij het liefst voor zichzelf (ver)bouwt. Maar van de Strautmann (standaard een drie-asser) heeft Jordy op verzoek ooit 32 modellen aangepast in tweeëneenhalf jaar tijd. Iemand had Jordy gevonden op Facebook en gevraagd of hij zo’n wagen voor hem kon aanpassen, omdat hij zelf werkte met een precies zo’n wagen maar

dan een twee-asser. Nadat het eerste model in de ogen van Jordi wel geslaagd was, kwam er een tweede model. Nadat er foto’s waren gedeeld op Facebook, ontplofte Facebook en waren er veel aanvragen voor een Strautmann. “Dit was eenmalig,” verzucht Jordy.

Jordy geeft aan dat de modellen die hij in de vitrine heeft soms schrikbarend duur zijn geworden. Jordi heeft zes jaar gezocht naar de County van MarGe Models. Via via hoorde hij dat een medeverzamelaar er een te koop had. Jordy belde en gaf aan dat de persoon nu de County verkocht had. “Je weet helemaal niet hoe duur hij is.” Dat maakte Jordy niet uit en zodoende staat het model nu in Tweede Exloërmond. Je moet er soms wat voor over hebben en er ook wel eens wat voor laten.

Jordy heeft zijn T-rijbewijs gehaald op een New Holland, en die moest dan ook in de vitrine komen. Dit model is aangepast vanuit drie andere modellen, natuurlijk zodat de trekker er precies zo uit ziet als de echte lestrekker. Dan is het de perfectie die van groot belang is.

Zoals we al eerder schreven, heeft Jordy veel ruimte om een diorama te plaatsen. Tijdens het interview ontdekten we steeds meer schitterende details. Jordi heeft een aantal diorama’s in zijn mancave staan. Op de foto’s zijn de details niet allemaal te zien, maar het is een echt schilderij. Zo zit er een nest en een uil in de boom, en klimt er een eekhoorn naar boven. Ben je een keer in de gelegenheid om het diorama te bewonderen, neem dan de tijd. Het is echt de moeite waard. De redactie en de fotograaf hebben genoten.

Tekst: Emiel van Loon, Freerk Postmus

Foto’s: Jan Groot Jebbink

Foto’s en bijschriften 

1 Jordy vol trots bij de vitrines, waar schitterende modellen in staan

2 De laatst gebouwde Schuitemaker Calypso 180 (door Peter van Graft) staat achter een prachtige New Holland T7.210 van UH. De NH heeft een metamorfose ondergaan en staat o.a. op de banden van een Deutz Agrotron TTV 630 van Wiking.

3 Het model van Siku waar alles mee is begonne

4 Naar deze County van MarGe Models heeft Jordy zes jaar gezocht

5 Deze Veenhuis kipper is van oorsprong een International kipper van Replicagri. De Ford 5610 is een standaardmodel van MarGe Models.

6 Dit is de duurst verbouwde trekker in het bezit van Jordy. Want er is heel wat aan veranderd. De aluminium velgen zijn van Erik Mulder, voorzien van banden van Artisan. Met toplampen, luchthoorns en een fronthef staat er een prachtig model voor op de bult. Samen met de wals van Treckerle en het Atlasgewicht van Agrartechnik 1/32 wordt de kuil goed aangedrukt.

7 Door andere banden en zwaailichten smoelt deze Fiat Winner al een stuk beter. De wagen is van Legend (Westerhoff) en de balen komen bij Theo's Modell-Bau-Team vandaan.

8 Eén van de 32 Strautmann opraapwagens die Jordy heeft omgebouwd met daarvoor een New Holland

9 Jordy heeft meegewerkt om een kleine serie bouwkits van deze Veenhuis te realiseren. Met de TM 140 die ervoor staat, heeft hij zelf gewerkt.

10 De County is van oorsprong een model UH model met cabine. Jordy heeft de cabine er afgehaald en een nette beugel erop gemaakt. De County (1 van 17) staat voor een klapkar van Bob Jeurissen, en is gespoten door Jordy.

11 Enkele details van de Strautmann Giga-Vitesse CFS 4001

12 De New Holland is ook flink aangepast. De kist voorop is van Peter van Graft en helemaal zelf aangepast. Uiteraard met Opa (een icoon) van Boerderij op de trekker. Verder staat deze NH op andere wielen en kan op deze manier veel gras van het land halen.

13 De ‘uit elkaar getrokken’ Volvo is prachtig geworden en voorzien van veel details

14 De New Holland waar Jordy zijn T-rijbewijs op heeft gehaald

15 Enkele detailfoto’s van het diorama

arrows-right arrow-down arrow-right beursmodellen landbouwminiaturenbeurs clubmodellen magazine facebook