Vertaling Folder en Miniatuur
Twee voor de prijs van een
Voor deze aflevering stond ik voor verschillende vraagstukken. Ten eerste: is een oude Bruder nog steeds gewoon speelgoed of is het ondertussen een verzamel-item? Ten tweede: neem ik voor het artikel de in nieuwstaat verkerende originele versie of neem ik die ene “waar wat aan gedaan is?”
Het antwoord op de tweede vraag was me snel duidelijk, deze modellen zijn een tijdlang in een kartonnen doos op een zoldertje opgeborgen geweest en verdienen beide een plaats in Agritoy. Het antwoord op de eerste vraag laat ik aan jullie als lezer over.
Dit artikel gaat over de Fendt GT van Bruder. Ondanks het feit dat ze ooit wel degelijk als speelgoed verkocht zijn, heb ik beide modellen nooit met dat doel gekocht om de simpele reden dat toen ik ze kocht, ze al lang niet meer beschikbaar waren als speelgoed. In dat opzicht kunnen we misschien toch wel spreken van een verzamel-item. De ‘verbouwde’ kwam ik tegen op een rommelmarktje en sprong mij als Fendt liefhebber natuurlijk meteen in het oog. Vrij vlug werd er een prijs overeengekomen met de gemakkelijke verkoper en ging ik met het ‘speciale geval’ naar huis. De originele vond ik later op de beurs in Lochristi bij een Nederlandse aanbieder, nog in de originele plastic zak met label!
Over de Fendt GT
Fendt had al halverwege de jaren 50 een ‘Geräteträger’ in het programma. Een succes, zo bleek, want de vraag naar werktuigendragers (met een groter vermogen) was groeiende. Zo kwam Fendt in 1976 met de 275GT (GT staat voor ‘Geräteträger’ en is Duits voor werktuigendrager). Het vermogen voor deze tractor kwam van een 70 pk sterke ‘Unterflurmotor’ van KHD, de motor moest immers onder de bestuurder. Deze bestuurder kon trouwens plaats nemen in een door Fendt gebouwde standaardcabine. Voor de 275GT bood Fendt nog geen cabines aan op hun werktuigendragers. Een jaar later voegde Fendt een lichter model toe aan deze reeks, namelijk de 50pk sterke 255GT en nog een jaar later kwam de GTF-versie waarbij de F staat voor “Futterbaubetriebe” (=groenvoerwerkzaamheden). Vanaf 1982 werden er nog een aantal van deze tractoren gebouwd met vierwielaandrijving en vanaf 1984 kwam een volledig nieuwe reeks Fendt GT.
De miniatuur
Qua detaillering en functionaliteit zijn we van deze fabrikant natuurlijk niet veel gewend, zeker niet als we rekening houden met het feit dat het model al in 1983 op de markt kwam. Toch kan het bakje kiepen, en koos je voor de versie met de maaibalk, dan kon je deze ook uitklappen. De vingers werden dan echt heen- en weer bewogen d.m.v. een loopwieltje. Maar bijvoorbeeld een sturende vooras missen we op dit model. Verder kunnen er Bruder werktuigen achter aangekoppeld worden met de welgekende Bruder trekhaak-hefinrichting. De detaillering van het model gaat eigenlijk niet verder dan een paar ‘stokjes’ in de cabine die moeten doorgaan als bedieningshendels. Maar goed, het is dan ook een speelgoedmodel.
De verbouwde versie is iets of wat opgeleukt. Ten eerste werd de verfpot erbij genomen en heeft het de originele Fendt kleuren gekregen, want de originele van Bruder is groen/rood, wat natuurlijk niet klopt met de echte. Toegegeven; deze klopt ook niet! Dit model GT is namelijk nooit geleverd met een grijze buik, dat kwam namelijk pas later met de nieuwe reeks GT. Toch geeft dit het model een hele andere look. Vooral het witte dakje springt in het oog. Verder zijn zo bijvoorbeeld ook de achterlichten in kleur gezet, spatbordverbreders gecreëerd, het cabine-interieur in kleur gezet, wielnaven geaccentueerd en zelfs de typerende gele Fendt-knoppen zijn rechts op het spatbord nagemaakt.
De folder
De 24 pagina’s tellende folder is er eentje boordevol prachtige foto’s. Uiteraard worden de vele mogelijkheden uitvoerig besproken en, al dan niet schematisch, in beeld gebracht. In het midden vinden we een doorsnedetekening, welke je ook wel eens als poster tegenkomt. Hierop zijn alle technische aspecten in een oogopslag te zien. Zoals we in vrijwel alle tractorfolders zien worden zaken zoals motor, transmissie, cabine, etc. apart besproken, maar wat toch vrij uniek is aan deze folder is dat we helemaal achteraan maar liefst zes (6!) bladzijden met foto’s te zien krijgen. Weliswaar met telkens een onderschrift, maar verder geen tekst. Best opvallend. Allemaal bedoeld om de vele mogelijkheden van de GT zo goed mogelijk in beeld te brengen. Op de laatste pagina (achterkant) zien we dan weer de technische gegevens. Wat de folder verder voor mij speciaal maakt is de Hilaire van der Haeghe (Belgische importeur voor Fendt) opdruk op de voorpagina.
Tekst en foto’s: Maarten Suykerbuyk Bewerking: Jan van der Zijden
Bronnen: Fendt Geräteträger, Die Chronik. Klaus Tietgens, uitgeverij Podszun
Foto’s en bijschriften:
1 Aan de achterzijde zijn o.a. de lichten in kleur gezet en spatbordverbreders gemaakt
2 Het verbouwde model, wat onder andere de originele Fendt kleuren heeft gekregen
3 Een kijkje in de sober uitgevoerde cabine, de ‘stokjes’ zijn te zien
4 De beide modellen, links de originele en rechts de verbouwde versie
5 De bak kan kiepen, maar de cilinders daarvoor ontbreken
6 De originele versie met naar keuze een maaibalk
7 Alhoewel het best een goedgelijkend model is, kloppen de kleuren niet
8 Op de trekhaak kan je Bruder werktuigen koppelen
9 De maaibalk kan uitklappen en met een loopwieltje ook bewegen
10 Hier zijn de beweegbare vingers van de maaibalk goed te zien
11 Doorsnee van de machine
12 Een bladzijde uit de mooie folder, hier de inzet bij de bietenoogst
13 Hier worden zaaiwerkzaamheden uitgevoerd