Vertaling Seizoensmachines
Zaaimachines
Zaaien kan uitgevoerd worden met diverse soorten en typen machines: rijen-, breedwerpige-, precisie-, universeel-, direct of doorzaaimachines met mechanisch- of pneumatisch verdeelsysteem. Vorig jaar kwam Réplicagri met een model van een Amazone D8-30 zaaimachine uit, reden om specifiek naar de mechanische rijenzaaimachines te kijken, zowel de aanbouw- als opbouwversies. De geschiedenis van zaaimachine-fabrikanten wordt, op enkele uitzonderingen na, gekenmerkt door overnames en fusies. Bij de folders kijken we in grote lijnen hoe diverse merken al jarenlang bestaan, wisselden van eigenaar of uiteindelijk van de markt verdwenen.
De mechanische rijenzaaimachine heeft in de loop van de jaren concurrentie gekregen van de pneumatische zaaimachines. Voor grotere werkbreedtes heeft de pneumatische- voordeel van zijn flexibelere constructie, maar met 3 meter werkbreedte is de mechanische zaaimachine, vaak in combinatie met een rotorkopeg nog steeds populair. Dit komt ook terug in het aanbod miniaturen van deze machines.
Albert Jan Kamphuis
Foto’s: websites en catalogi miniatuurfabrikanten, tenzij anders aangegeven.
Bronnen: websites en folders van fabrikanten van de genoemde machines, www.farmmodeldatabase.com, www.landtechnik-historisch.de, rethinklandbrugshistorien.dk, trekkeronline.nl
Teksten bij de foto’s:
1 Van Réplicagri is ook deze Nodet GC
2 Amazone D8-30 Super van Replicagri. Deze kan als zaaicombinatie gekoppeld worden aan bijv. de Amazone RE 30 schudeg.
3 Bruder heeft al vele jaren de Amazone D8-30 Super in 1/16 in het programma
4 Van Sulky heeft Réplicagri de Master en de hier afgebeelde Master 3 uitgebracht
5 Lemken zaaicombinatie van Siku bestaande uit een Saphir 7 en Lemken rotorkopeg
6 Folder van Sulky Burel Master 3 uit 2003. Sulky-Burel bouwt al zaaimachines sinds de oprichting van het bedrijf door Fabian Burel in 1936. In 1988 nam Sulky-Burel de eveneens Franse zaaimachinefabrikant Roger over. De familieonderneming Burel wijzigde in 2013 de bedrijfsnaam in Sky Agriculture. De producten onder de merknamen Sky, Sulky en Prolog kregen daarbij ook de merknaam Sky, in een nieuwe kleurencombinatie van titaanwit met grafietgrijs.
7 Folder van Amazone D8 60 Super met 6 meter werkbreedte uit 1993. Amazonen-Werke werd in 1883 opgericht. De familieonderneming Dreyer produceert onder de merknaam Amazone o.a. kunstmeststrooiers, zaaimachines, grondbewerkingwerktuigen en spuitmachines. In 1949, nu dus 75 jaar geleden, werd de eerste Amazone zaaimachine, type D1 ontwikkeld. De huidige D9 mechanische aanbouwzaaimachine kwam in 1999 op de markt
8 In 1/16 is de Pöttinger zaaicombinatie met Vitasem 302 ADD opbouwzaaimachine en Lion 3002 rotorkopeg. De Pöttinger Vitasem type ADD is voorzien van dubbelschijfkouters, deze machine is daarmee ook geschikt voor mulchzaaien (zaaien in licht en ondiep zaaiklaar gemaakte grond incl. stroresten).
9 Kuhn zaaicombinatie van UH met een Sitera 3000 opbouwzaaimachine, DC 301 woeler en HR 304 rotorkopeg.
10 ROS bracht deze Amazone zaaicombinatie uit bestaande uit een AD3000 Super Zaaimachine en KG3000 Super rotorkopeg
11 International F6-500 van CG-Models, in 2019 uitgebracht in een oplage van 100 stuks.
12 Saxonia zaaimachines werden gebouwd in Bernburg, Oost Duitsland. Tot na de Tweede Wereldoorlog door het bedrijf W. Siedersleben & Co, en ten tijde van de DDR door diverse Volkseigener Betriebe, waaronder Fortschritt. Na de omwenteling werd de fabriek in Bernburg overgenomen door Rabewerk, in 2001 vervolgens door Pöttinger. De folder van de Saxonia A200 is uit 1970.
13 Isaria zaaimachines werden oorspronkelijk gefabriceerd door de firma Glas en later door Eicher. In 1987 werd Isaria overgenomen door Becker, toentertijd eigendom van Fritzmeier. Na de verkoop van Becker aan Kongskilde verdwenen de Isaria zaaimachines van de markt. De merknaam Isaria wordt door Fritzmeier nu gebruikt voor o.a. de gewassensoren. De folder van de Isaria 6000 S is van begin jaren tachtig
14 Folder uit 2000 van Kuhn Nodet BS en GC 2. De Kuhn/ Nodet zaaimachines kernmerken zich door een doseersysteem met een schuifrad.
15 Folder uit 1997 van Lemken Hassia Eurodrill aanbouw- en DKA opbouwzaaimachines.
16 Folder van Becker Isaria uit de periode 1988 tot 1990.
17 Folder van Nodet Gougis serie AS uit 1984. Nodet, later Nodet-Gougis was een Franse fabrikant van o.a. zaaimachines en kunstmeststrooiers. In 1996 werd het bedrijf overgenomen door Kuhn.
18 De fabrikant van Hassia, A.J. Tröster, Landmaschinenfabrik werd in 1881 opgericht. Naast zaaimachines werden o.a. aardappelpoot- en rooimachines gebouwd. Hassia Maschinenfabrik ging in 1995 failliet. Lemken nam de zaaitechniek van Hassia over, en Netagco de aardappeltechniek. De folder is van eind jaren tachtig.
19 De Deense fabrikant Fiona Maskinfabrik bouwde hoofdzakelijk zaaimachines. In 2014 ging het bedrijf failliet wat het einde betekende voor het merk. De folder van de Fiona opbouwzaaimachines is van rond 2000.
20 Gaspardo, Italiaanse fabrikant van o.a. zaaimachines werd in 1994 overgenomen de eveneens Italiaanse fabrikant Maschio. De hieruit ontstane Maschio Gaspardo groep bouwt machines voor o.a. grondbewerking, zaaien en planten, gewasbescherming, en voederwinning. De zaaimachines in het programma dragen veelal de merknaam Gaspardo. De folder van Gaspardo serie M is uit 1996.
21 Folder van Stegsted STN uit 1980. Het Deense merk Stegsted is voornamelijk bekend van zaaimachines en cultivatoren. Eind jaren zeventig werd Stegsted overgenomen door Taarup, de zaaimachines werden toen onder de merknamen Stegsted als Taarup verkocht. In 1988 werden de Stegsted producten overgenomen door Nordsten, deze produceerde de zaaimachines een tijdlang onder zowel de Nordsten als Stegsted merknaam.
22 Folder van Nordsten NS-2000 uit 1996. Nordsten was een Deense fabrikant van o.a. zaaimachines en werd in 1981 overgenomen door de Thrige Agro groep (T-T Agro). Kongskilde nam in 2000 T-T Agro over, inclusief Nordsten.
23 Kongskilde begon eind jaren veertig als fabrikant van o.a. graanblazers en triltandcultivatoren. Door diverse overnames vanaf de jaren negentig van Becker, Överum, TT-Agro (Nordsten, Howard) en JF-Stoll werd het programma uitgebreid met machines voor o.a. zaaien, grondbewerking en voederwinning. Kongskilde werd in 2017 onderdeel van CNH Industrial, in augustus 2024 werd Kongskilde door CNH verkocht aan het Italiaanse Seko Industries. De folder van de Drillmaster 2000 serie is van eind jaren tachtig. De Drillmaster zaaimachines werden in die periode gebouwd door Taarup, toentertijd eigenaar van Stegsted.
24 Rabe(werk) werd in 1992 eigenaar van de Saxonia fabriek in Bernburg. Pöttinger nam in 2001 deze fabriek over en bouwde daarna nog enkele jaren o.a. mechanische zaaimachines voor Rabe Agri. In 2011 werd Rabe Agri overgenomen door Gregoire-Besson uit Frankrijk. Sinds 2020 is Rabe Agrartechnik eigendom van het Chinese Zoomlion. De folder van Rabe Ceria is uit 2005. De Ceria werd gebouwd door Pöttinger maar was niet volledig gelijk aan de Pöttinger Vitasem.
25 Het Franse merk Mahier is in Nederland niet erg bekend. De folder (voor de Belgische markt) is uit de jaren tachtig. Kenmerkend voor de Mahier zaaimachines zijn de helicoïde (spiraalvormige) zaadverdelers.